Siirry suoraan sisältöön

Konkarisaapas lensi Turussa yli kilometrin!

Turussa Kupittaan urheilupuistossa vietetyn TUL:n valtakunnallisen veteraanipäivän pisin mitattu suoritus oli TUL-saapaskonkarikisan yli kilometrin mittainen heittotulos: siis kaikkien heittojen yhteistulos! Ilman vauhtia saapasta heitetyssä kisassa iästä oli kerrankin hyötyä sillä täytetyt eli käytetyt ikävuodet muutettiin metreiksi ja lisättiin heittotulokseen. Mestareiksi tulivat miehissä Ensio Laine ja naisissa Lea Laine.
Miesten kisassa Turun Kisa-Veikkojen valtiopäiväneuvos Ensio Laine osoitti osaavansa muutakin kuin puhua, tehden uuden kisaennätyksen: kun 11.63 metrin heittoonsa lisättiin ikävuodet 85, tuli yhteistulokseksi 96,63. Tarkistuslaskennassa kakkoseksi kiilasi Puotinkylän Valtin Veikko Haaga (85 + 10,39) 95,39, ennen takavuosien tähtiä. Keljon Viestin kova kaksikko Heikki Viinikainen (12,30 + 82 = 94,30.) ja Pentti Pöyhönen (16,77 + 77) toki heittivät Lainetta ja Haagaa pidemmälle. Mutta heille kävi samoin kuin tämän tekstin kirjoittajalle vaikka heitin kaikkein pisimmälle, en omannut riittävästi ikäbonuksia voittokamppailuun.
Naisten sarjassa viime vuonna hopealle jäänyt Leppävaaran Sisun Helka Laakso heitti lähes yhtä hyvin kuin vuosi sitten (nyt 9,92). Hän oli saanut kirjurilta ikälisäbonuksia 86, joten uusi naistenkin kisaennätys julistettiin tulleen. Helkan lukema 95,92 toi hänelle illan kisajuhlassa kunniakirjan.
Mutta mutta: yöllä tehdyssä tarkistuslaskennassa, todettiin kirjausvirhe eli hänen ikäbonuksensa olikin oikeasti nyt 80, eikä 86, joten lopputuloksensa jäi lukuun 89,92. Sekin on Helkan uusi oma ennätys.
Voittajaksi nousi kakkossijalta Mynämäen Tovereiden Lea Laine, jonka saapaskaari 9,60 oli pari vaaksaa Helkaa heikompi, mutta 81-ikäbonuksellaan Lea pääsi voittotulokseen 90,60, joka on myös uusi kisaennätys. Helkan kohtalona oli taas kakkossija vaikka hienosti kykeni parantamaan viimevuotista suoritustaan.
Saapaskisa oli myös korkeatasoinen
Jos naisten kisan voitonjulistukseen liittyi kommellusta, samaan erikoissarjaan kuului kisan korkeatasoisin suoritus – merenpinnasta mitattuna. ”Urheilupuiston jyhkeä lehmus kaappasi loistoheittoni oksilleen”, selitteli suunnistajien tavoin nyt vain korkeusheittäjänä kunnostautunut Leppävaaran Sisun Erkki Jokela.
TUL-saapaskonkarikisa on avoin positiivinen vastine negatiiviseen ikärasismiin. Varttuneemmälle väelle tarjotaan osallistumisen ilon lisäksi onnistumisen riemua, kun konkarisaapaskisassa osallistumiskynnys on alhainen. Lajisuorituksen helppouden vuoksi lähes jokainen voi halutessaan siihen osallistua. Lisäksi erikoinen pistelaskusysteemi suosii avoimesti ikävuosia itselleen keränneitä. Pelkkä heittotulos ei näet yksin ratkaise menestystä vaan pistelaskussa muutetaan täytetyt ikävuodet lisämetreiksi.
Ikäbonuksin varustettu saappaanheitto kuuluu Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Onks´uutta tietoo? -ikähankkeen ”työkalupakkiin”. Ikähankkeen tärkeimpänä työnä on silti mm. TUL-veteraanien keskuudessa tehdyt kyselyt +65-vuotisten alkoholinkäytön riskirajojen tietämisestä.
Viimevuotisella veteraaniristeilyllä kyselyyn vastanneista peräti 67 prosenttia tiesi oikean vastauksen: Enintään 2 annosta kerralla tai enintään 7 viikossa, määrien ollessa samat miehille ja naisille. Muissa järjestöissä tietämys on ollut vain 10-30 prosentin luokkaa, joten TUL voi olla ylpeä ikääntyneestä, mutta sangen tietävästä ja vastuuntuntoisesta veteraanijäsenistöstään.
Antti Honkonen
Korson Kaiun konkarikippari